El Tossal Cartografies
El Tossal Cartografies és un projecte editorial d’elaboració i producció de cartografies excursionistes, etnogràfiques i patrimonials.
Des de les vores del 2006 venim produint mapes amb l’obsessió de georeferenciar i posar en valor tots els elements patrimonials, tant naturals com humans i culturals, que farcissen les nostres muntanyes, el nostre territori. I fixar, així, tots els coneixements i enginys que han permès desenvolupar la vida en aquests espais, de vegades aspres i feréstecs.
Arran d’aquesta obsessió/passió, i estima pel territori, fem estudis profunds de recopilació i documentació d’informació i un exhaustiu treball de camp, amb la recerca directa amb la gent del ”terreno”, els/les grans coneixedors/es, per tal de donar constància d’uns elements culturals en risc de desaparició.
Amb els nostres mapes, us convidem a la descoberta i a viatjar per aquestes terres permetent-vos conèixer en directe el seu valor, gaudint dels pobles, els masos, la cultura i la natura, a un ritme assossegat, tranquil i respectuós, mitjançant el senderisme o la bicicleta.
Diverses son les persones que ens acompanyen i ens recolzen en el nostre dia a dia per eixes muntanyes, tant a nivell emocional com professional, persones amb les que hem arribat a establir una relació d’amistat professional i quasi familiar, aportant-nos desinteressadament els seus coneixements i treballs per tal de generar qualitat i continguts a l’univers de El Tossal Cartografies.
AMICS/AMIGUES DEL TOSSAL
JORGE CRUZ OROZCO
Practica l’excursionisme i els esports de muntanya des de fa més de 45 anys. Camina que caminaràs, va voler entendre els paisatges i els processos socials que s’hi juguen sobre el territori.
Així que va estudiar Geografia doctorant-se amb una tesi sobre el concepte i les polítiques de muntanya. La cartografia li ha interessat des de sempre. El seu primer llibre va ser “Fuentes cartográficas del montañismo” (1983). En l’actualitat treballa com a conservador del Museu Valencià d’Etnologia.
Ferm valedor del projecte de El Tossal cartografies l’ha recolzat i impulsat des del principi, quan tan sols era una idea, una il·lusió.”
PACO TORTOSA
Després de doctorar-me a la Facultat de Geografia de València, vaig començar a viatjar en bici pel meu país de manera assossegada, poètica i sensual. Però els meus viatges canviaren radicalment d’enfocament i gaudi quan vaig descobrir fa més de 10 anys els mapes que elaboraven tres meravelloses personetes que portaven endavant El Tossal Cartografies. L’any 2010 vaig contactar amb Òscar i Pau per tal de començar a elaborar mapes a escala local de diferents pobles valencians.
Des d’aleshores, hem publicat plegats llibres i mapes de Silla, Sueca, Vilafranca, Teulada, Carcaixent i Alzira. I ha sorgit entre ells i la meua persona una estima i relació familiar que m’ha portat a sentir-me part de l’univers “Tossal Cartografies”. No conec a cap lloc d’Europa ningú que elabore millors mapes que els que ells dissenyen i treballen amb un rigor i amor per al seua terra inimaginables.
FERRAN PUIG MARQUÉS
Ferran Puig Marqués (Castelló, 1990) és enginyer en Obres Públiques per la Universitat Politècnica de València. Enamorat dels espais a l’aire lliure, els recorre tant a peu com en bicicleta, espais que navega amb eixa mirada tan necessària per a l’elaboració de les cartografies del Tossal i amb una gran capacitat d’ubicació i interpretació de mapes.
Té una facilitat innata per a connectar amb els vells sabuts del territori i una gran sensibilitat vers al patrimoni natural i cultural. Forma part del Club Cicliste Tombatossals i a més a més és un gran aficionat a la pilota valenciana. Ha sigut el coordinador del mapa del Desert de les Palmes (Novembre, 2019) i ha participat en un gran nombre d’altres mapes del Tossal, sobretot a les comarques de Castelló.
JESÚS BERNAT I AGUT
Llicenciat en Filologia Hispànica, Mestre en Toponímia, doctor en Filologia Catalana amb la tesi “Toponímia de Vistabella del Maestrat” (UV 2016, e.c.l.) i catedràtic de llengua i literatura catalanes fins desembre de 2016 per poder afirmar “M’he jubilat de l’ensenyament, però no de l’aprenentatge”. És membre de la Societat d’Onomàstica, on col·labora en la redacció de la revista Noms. A més d’una trentena d’articles sobre els noms de lloc, ha publicat “Toponímia rural d’Atzeneta del Maestrat”, Castelló (2000), “El reg d’Almassora al 1790”, amb F. Guardiola, Almassora (2008) i els opuscles de “Toponímia dels pobles Valencians” d’Atzeneta, Almassora (amb F. Guardiola), Xodos, Benafigos i Vistabella del Maestrat. També ha publicat diversos contes solts i un recull titulat “Del bes i l’absència i altres contes en paper” . L’any 2010 obtingué el premi Felipe Ramis de Narrativa (la Vila Joiosa) amb “Hipnosi”.
Està ben content d’haver col·laborat en diversos treballs cartogràfics, com ara el “Mapa Toponímic d’Atzeneta del Maestrat” (1997), mapa de terme municipal “Xodos” (2008) i “Vistabella del Maestrat, entre Penyagolosa i el Montlleó” (2010).
A hores d’ara, alterna els bancals amb les dèries toponímiques i literàries.
JOSÉ CASTILLO GIL
Apassionat de la cultura tradicional de Penyagolosa, ha dedicat part de la seua vida a la recuperació de les tradicions musicals i folklòriques de Puertomingalvo. Ha revisat la retolació dels mapes i publicat diversos estudis de toponímia en l’anuari de la Societat d’Onomàstica així com en diferents jornades d’àmbit lingüístic.
JOAN ANDREU I BELLÉS
Llicenciat en Filologia Hispànica i diplomat en Magisteri; també ha cursat un màster en Toponímia a la Universitat de València. Ha participat en el recull de topònims del Corpus Toponímic Valencià de l’Aacadèmia Valenciana de laLlengua i, recentment, en l’ampliació i actualització dels topònims dels mapes oficials de l’ICV.
Però sobretot és un amant de les muntanyes i dels paisatges, de la cultura del camp i de les tradicions del nostre poble. Es confessa senderista compulsiu: igual el trobes al Nepal que fent l’Appalachian Trail o a la Tinença de Benifassà o a Penyagolosa o al Desert de les Palmes, on justament va elaborar el projecte de creació del PR-CV 422 Els camins del Desert, el primer sender homologat que es va crear al Desert de les Palmes. Com a tècnic de senders ha col·laborat amb la FEMECV en l’homologació de senders i també va participar en el mapa de terme municipal “la Serratella” (2011) i el mapa del ”Desert de les Palmes” (2019) que va editar El Tossal Cartografies.
QUICO GRAMAGE RICART
Amant de la muntanya des de ben menut, passió inculcada pel seu pare Francisco Gramage Beut, pioner de l’excursionisme valencià i soci fundador del Centre Excursionista de València (C.E.V.). Diplomat en magisteri, coordinador i ponent de cursos i seminaris de muntanya i autor de diverses publicacions entre les que destaca la guia del Parc Natural de la Serra Calderona “Paso a Paso” amb cartografia de El Tossal Cartografies.
AIGÜES VIVES PEREZ PIQUER
Llicenciada en Geografia i Història, Màster en Toponímia, Assessora lingüística de la Generalitat Valenciana i Coordinadora del Corpus Toponímic Valencià de l’ Acadèmia Valenciana de la Llengua.. Ha realitzat la revisió toponímica del mapa “Carcaixent, un tros de paradís entre el Xúquer i la muntanya” (2018) i ha col·laborat en el mapa “Alzira, jardí babilònic entre el riu Xúquer i la Murta” (2019) de El Tossal Cartografies.
PACO MAS
Aficionat a la muntanya i la natura, i practicant d’activitats com senderisme, escalada i espeleologia. Ha col·laborat en disseny de rutes, manteniment de senderes, publicacions i divulgació de documentació diversa relacionada amb la muntanya.
Des de fa pocs anys, i a conseqüència de “males influències”, també col·labora amb cartografies i catalogació de patrimoni rural i natural.
https://viver.es/index.php/vivir-en-viver/cultura/catalogo-de-patrimonio-de-viver
JAVI REDON VILLANOVA
Autòcton de la Serra d’Espadà, on continue residint, apassionat dels viatges a peu i dels espais de muntanya i aficionat a les plantes medicinals i comestibles, vaig conèixer a Òscar, de El Tossal Cartografies, en Almedíjar on forjarem una bonica amistat. Des d’aleshores continuem realitzant junts activitats en la muntanya.
Vaig col·laborar en la realització del mapa de la Serra d’Espadà.
XAVIER COLOMA FUSTER
Llicenciat en Geografia i Història, Master en Toponímia per la Universitat de València. Ha col.laborat en el Corpus Toponímic Valencià de l’AVL i en els mapes oficials de l’ICV. Ha elaborat els fullets de Toponimia dels Pobles Valencians de Altura, Segorbe, la Jana i Xert per a l’AVL a més de diverses publicacions en el butlletí de la Societat d’Onomàstica i ponències en algunes de les Jornades d’Onomàstica Valenciana organitzades per l’AVL.
Amb el Tossal Cartografies ha col.laborat en el mapa de la Serra Calderona i fet la recollida i revisió toponimica i els textos del mapa de Xert. Actualment dedicat a la recuperació del nostre patrimoni toponímic i vial, antics camins, velles sendes entre pobles, vies pecuàries etc.
ESPELEO CLUB CASTELLÓ
El Sistema Informàtic de Catalogació Espeleològica de cavitats subterrànies de la província de Castelló (SICE-CS), alberga tot tipus d’informació sobre el medi subterrani de les comarques de Castelló, tant cavitats naturals (coves, avencs, abrics, surgències hídriques, arcs de roca, coves marines, etc.) com cavitats artificials (mines, refugis de la Guerra Civil, sèquies històriques, galeries antigues, etc.).
El SICE fou creat l’any 1991 per l’espeleòleg Joaquín Arenós i en l’actualitat ofereix informació sobre unes 6.500 cavitats subterrànies, de les que quasi el 75% estan georeferenciades i son exportables en diferents formats informàtics, incloent més de 4.000 topografies, 7.100 imatges i 11.000 referències bibliogràfiques a cavitats de la província de Castelló, indexades i extretes de 1.850 publicacions diverses. Tota esta ingent informació, és actualitzada setmanalment, constituint la base de dades provincial més completa del món en quant a les seues prestacions i característiques es refereix.
ASOCIACIÓN EL CANTAL
L’Associació “El Cantal” té com objectius primordials la conservació, la recuperació, el estudi i la divulgació del patrimoni natural i cultural del municipi d’Altura (Castelló), amb especial atenció als elements de pedra seca, testimonis i herència del treball i la relació dels nostres avantpassats amb el territori que se’ls va donar en custòdia per la Natura.
FEMECV
La Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana, és una associació privada sense ànim de lucre amb personalitat jurídica i capacitat d’obrar, la fi prioritària de la qual és la promoció, tutela, organització i control de les modalitats i especialitats esportives que tinga adscrites, dins del territori de la Comunitat Valenciana.
Des del 2019 tenim signat un conveni de col·laboració amb el Tossal Cartografies
Webs amigues
TURISME ACTIU I ALLOTJAMENTS
La ruta dels 7 Pobles
www.7pobles.com
Esport Verd
http://www.esportverd.com/esportverd
Evasión sports. Benicarló
http://www.evasionsports.com/
Vents de Muntanya. València
https://ventsdemuntanya.com/
El Corralet de Joana. El Ballestar.
https://www.escapadarural.cat/casa-rural/castellon/el-corralet-de-joana
Alberg la Font Lluny. La Pobla de Benifassà
http://lafontlluny.com/
Casa Refugi la Roureda. El Boixar
http://www.elboixar.net/
La Pastora. Vallibona
https://lapastora.coop/la-pastora/
Càmping de Mariola. Bocairent
http://www.campingmariola.com
La Riera d’Agres. Agres
https://rieradeagres.com/
LLIBRERIES
Llibreria Patagonia. València.
www.libreriapatagonia.com
Llibreria Regolf. València.
http://www.libreriaregolf.com
Argot Cultural. Castelló
www.argot.es
Llibreria Plácido Gomez. Castelló.
www.placidogomez.com
Babel Libros. Castelló.
www.babellibros.com
Llibrerira Els Diaris. Vinaròs
http://editorialantinea.com/antineawp/ca
Llibreria Noviembre. Benicassim
http://librerianoviembre.com
La2de Viladric Llibreria. Tortosa/Amposta
http://www.la2deviladrich.cat/
Editorial Alpina
www.editorialalpina.com
ASS. CULTURALS I ALTRES
ART. Associació per la Recuperació de la Tinença
http://benifassa.org/
Col·lectiu Avinsilona
http://www.avinsilona.ppcc.cat/
Amics de Vallibona
http://www.vallibona.net/
SASE. Societat d’amics de la Serra d’Espadà
www.serra-espada.org/
Amics de la Muntanya
https://amicsdelamuntanya.es/
Espeleoclub de Castelló
http://www.cuevascastellon.uji.es/
Centre Excursionista Refalgari
https://cerefalgari.cat/
Centre Excursionista d’Alcoi
https://centrexcursionistalcoi.org/
Centro Excursionista del Alto Palancia
http://ceapaltopalancia.blogspot.com/
Colla ecologista la Carrasca
http://www.carrasca-ecologistesenaccio.org/_carrasca/
Asociación el Cantal
www.asociacionelcantal.com/
El Gallipato Alcublano
http://gallipatoalcublano.blogspot.com/
Associació mediambiental de la Vall d’Aigës Vives
https://nawaliresa.jimdofree.com/
Arabogues. Educació ambiental
www.arabogues.com
Imatgies
http://imatgies.blogspot.com/
Sendero y manta
http://senderoymanta.blogspot.com/
Blog del Port
https://lluisibanez.com/
Arenes
http://arenes.es/arquitectura/
La Farigola Produccions
www.lafarigolaproduccions.com
A Peu de Carrer
www.puntvioleta.com
El Tossal Topografía
www.eltossaltopografia.com